Marseillská mýdla Le Chatelard 1802
Marseillské mýdlo - Savon de Marseille .
V historii výroby mýdla zaujímá město Marseille významné místo.
Byl to objev postupu průmyslové výroby sody Nicolasem LEBLANCEM v 18. století,který umožnil zpočátku marseillským a později francouzským i mezinárodním továrnám na mýdlo, aby se staly tím, čím jsou dnes. Právě v Marseille zkoušela řada továren vyrobit mýdlo metodou „pokus – omyl“ tak dlouho, až se jim podařilo vyvinout moderní metodu zmýdelnění varným procesem. Tuto metodu dnes známe jako "marseillský postup za tepla“. Pod pojmem „Marseillské mýdlo“ tedy chápeme produkt vyrobený postupem, který se zrodil ve francouzském městě Marseille.
Marseillská metoda je založena na procesu, který se vyznačuje tím, že:
1. používá kvalitní oleje s nízkou kyselostí,
2. zahrnuje čtyři velmi specifické fáze,
3. dovoluje mýdlo zahušťovat a čistit.
Čtyři fáze výroby:
1. „Saponifikace“(zmýdelnění), ke které dochází v důsledku reakce oleje a louhu (NaOH) v procesu „vaření“ mýdla.
2. „Vysolování“, kdy se ve slaném roztoku vysráží mýdlo ve formě pevné látky, tzv. jádrového mýdla.
3. “Rafinace“, neboli opakované čištění mýdla pomocí roztoku soli a louhu.
4. „Koncentrace mýdla“, která spočívá v přidávání vody a eliminaci přebytečné soli. Mýdlo získá hladkou konzistenci.
Evropská legislativa definuje mýdlo jako kosmetický přípravek.
Nejen "Marseillské mýdlo“, ale všechna francouzská mýdla musí být vyráběna v souladu s evropskými a francouzskými předpisy o kosmetických přípravcích (Nařízení EU a Rady (ES) č. 1223/2009, Prováděcí vyhláška Francouzské republiky ze dne 6. února 2001, Zákon o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších dodatků).
Příběh začíná v roce 1802, v době Napoleona Bonaparte, kdy byl zákon, omezující stavby domů pouze v obcích, zrušen. Tehdy se dům farmářské rodiny Montaud stal jedním z prvních, který byl postaven mimo vesnici Saint Auban. Rok 1802, jež je vyryt nad hlavním vchodem statku poukazuje nejen na stáří stavby, ale je především rokem vzniku Le Chatelard. Název je odvozen od místa, kde nyní stojí statek. Rodina Montaud zprvu vyráběla esenciálního oleje pouze z divoké levandule, která rostla v okolních horách. Avšak brzy, kolem roku 1805, začali sami pěstovat levanduli na svých polích tak, aby již nebyli závislí na divoké levanduli. Dnes jsou výrobci přírodní kosmetiky, tradičních marseillských mýdel, provensálského koření a dalších produktů Provence.
Stránka 1 z 1 - 4 položek celkem
Stránka 1 z 1 - 4 položek celkem